26 mayo, 2021 David Murillo

El sector de la construcció en l’economia circular

L’economia circular ha arribat a Europa per quedar-s’hi

El Parlament Europeu va votar el Pla d’Acció sobre Economia Circular 2021-2030, el passat mes de febrer. L’exigència, especialment insistent dels països del nord de la zona euro, és arribar al 2050 amb una economia neutra en carboni, lliure de tòxics i completament circular.

I aquesta visió eco-sostenible dels països europeus també s’ha fet notar als fons de recuperació NextGeneration UE. Entre les obligacions que la zona euro assumeix amb aquest Pla d’Acció estan les de reciclar més, consumir menys materials i reduir l’empremta ecològica pel seu ús. Cal esmentar que, només a Espanya, més del 40% dels fons de recuperació es destinaran a mesures de sostenibilitat en àmbits molt diversos, des de la transformació industrial i el desenvolupament d’energies verdes, fins a l’agricultura sostenible, la gestió de l’aigua o la reducció de residus.

Així que, si necessites una nau industrial, oficina, local comercial, sala expositiva o, fins i tot, una vivenda, t’expliquem tot el que has de saber sobre economia circular, sobretot, si ets una empresa i vols optar als fons de recuperació o simplement assegurar-te un futur més estable:

VALL - El sector de la construcció en l'economia circular

Què és l’economia circular

L’economia circular és un model de producció i consum que suposa compartir, llogar, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar, tantes vegades com sigui possible. L’objectiu és reduir l’ús de matèries primeres, disminuir els residus i el consum energètic, minimitzar l’empremta de carboni i allargar el cicle de vida dels productes existents.

Segons l’economia circular, tot producte ha d’utilitzar-se durant el màxim temps possible i, un cop acaba el seu ús, ha d’incorporar-se a la cadena de producció mitjançant el reciclatge.

És el model de consum oposat al que s’ha fomentat fins ara, basat en «utilitzar, consumir i llençar». Un model que requereix grans quantitats de materials i energia barata. Això es considera insostenible, no només perquè els recursos del planeta són limitats, sinó també perquè cada cop som més persones que l’habitem i, per tant, augmenta la demanda.

Però el problema és especialment important per a la Unió Europea. A la UE es té un nivell molt alt de dependència respecte a altres països per proveir-se de matèries primeres. La reutilització dels materials ja existents al continent, no només disminuiria el nombre de residus (actualment 2.500 tones anuals) sinó que a més ens permetria autoabastir el nostre propi mercat de consum.

Dins del Pla Verd i el Pla d’Acció europeus, el sector de la construcció es considera un dels àmbits en què més canvis s’han de promoure, ja que aquest sector és responsable del 35% dels residus de tota la UE (prop de 900 tones). A més, els materials que es fan servir en el sector suposen un important impacte a l’empremta de carboni i a l’eficiència energètica.

Construccions permanents

La construcció convencional és la més contaminant de tot el sector, tant per consum energètic, com per ús de recursos, com per generació d’escombraries i residus. També comporta un problema d’impacte mediambiental directe, ja que la zona construïda és difícil de recuperar quan els edificis ja no són necessaris.

Dins dels moviments d’economia circular o verda, cada cop existeix una tendència més estesa de fabricació industrial i modular. És a dir, els elements constructius, com les parets, surten ja acabats de fàbrica, amb els aïllaments, els acabats, les canonades i l’estructura elèctrica, per al seu muntatge a la zona d’obra.

En aquest procés gairebé no es produeixen residus i els escombraries són mínimes. A més, la feina a la fàbrica facilita l’ús de materials reciclats i aposta per les noves tecnologies i perfils professionals d’alt valor afegit.

Però, per descomptat, a més d’optimitzar els processos de construcció, cal crear edificis amb una major perdurabilitat i una excel·lent eficiència energètica, en què es permeti el reaprofitament dels recursos en el consum intern dels mateixos.

No obstant això, encara quedaria pendent saber com de complicat o senzill seria recuperar l’entorn natural, un cop la vida útil dels edificis acaba.

Construccions temporals o semipermanents

És el cas de les carpes industrials i naves desmontables. L’opció més recomanable per al sector industrial i comercial, des de centres logístics i fàbriques, fins a centres d’exposició i venda.

Aquest sector de construcció ja és tradicionalment més ecològic i sostenible que el tradicional. La seva fabricació és industrial i l’ús de materials està optimitzat al màxim. A més, aquests edificis tenen l’avantatge de poder créixer o decreixer sense generar residus ni pèrdua de material, ja que tots els elements són reutilitzables amb una manipulació mínima.

Avui en dia, també presenten acabats que ofereixen una major perdurabilitat i aprofitament energètic. Tot i que la seva major avantatge mediambiental, davant de les construccions convencionals, és, sens dubte, el baix impacte en l’entorn. El seu muntatge no requereix una intervenció especial del terreny i, un cop retirada la construcció, el paisatge es pot recuperar fàcilment.

El gran canvi en aquest sector, en els pròxims anys, previsiblement serà un ús cada vegada més gran de materials reciclats per a la producció, reduint així el consum de matèries primeres. Una tasca que és especialment senzilla per a companyies fabricants, com VALL, on disposem d’espai per a la fonedura i reproducció de peces.

VALL - El sector de la construcció en l'economia circular

El reciclatge a les estructures desmontables.

La finalitat de les naves industrials desmontables és explotar al màxim el seu temps de vida. Així, cadascuna de les peces que compon una nau (un cop aquesta finalitza la seva funció) s’incorpora a altres naus, després del seu anàlisi i manteniment corresponent.

No obstant això, arriba un moment en què la seva reutilització ja no és recomanable. En aquell moment, és important reciclar la matèria per no perdre el recurs material.

Al sector de les estructures desmontables es tracta d’una tasca senzilla, ja que es compon principalment de dues matèries fàcilment reciclables: alumini, acer i lona.

La lona és un material reciclable gairebé des de la seva concepció. Un cop finalitza la vida útil del producte, torna a transformar-se en matèria primera i a donar forma a nombrosos tipus de producte nou: tèxtils, perfils, mànegues, tubs, revestiments, escombres, peces d’automòbil. L’acer també és 100% reciclable, amb un procés molt estandarditzat. De fet, pràcticament tot l’acer que s’utilitza avui dia és reciclat i es va extreure fa un segle i mig. I pel que fa a l’alumini, simplement, es torna a fondre i es converteix en una peça nova.

D’aquesta manera, el sector de les naves industrials desmontables suposa un mercat autosuficient, en què una quantitat limitada de matèria podria subministrar el sector de manera indefinida.

Totes les iniciatives verdes, dins i fora del sector de la construcció són, en realitat, valors que porten temps assentats a la societat. Ara, a més, la Unió Europea reconeix el dret de les persones a reparar, a reduir el seu consum, a generar menys residus i a viure en un planeta més sa, responsable i realista.

I, per si això fos poc, a més, es preveu que els canvis per avançar cap a una economia circular estimularan la competitivitat, la innovació, el creixement econòmic i l’ocupació.

És un bon moment per invertir i reinventar-se, per transformar les empreses i apostar per solucions tecnològiques i sostenibles. Per això, en VALL seguirem oferint solucions, no només ecològicament responsables, sinó també intel·ligents i tecnològiques, per anar un pas més enllà del simple compliment de les normatives.

Perquè a VALL, sempre ajudem els nostres clients a arribar més lluny del que inicialment esperaven.

Fonts: Parlament Europeu, Ecoembes i al Blog Tecnologia dels plàstics.

 

VALL - El sector de la construcció en l'economia circular