9 agosto, 2024 David Murillo

Com compensar la petjada de carboni de la teva empresa

Saber com compensar la petjada de carboni de la teva empresa és un pas clau per prendre decisions que t’ajudin a fer que la companyia sigui respectuosa amb el medi ambient i assoleixi un nivell neutre d’emissions.

El públic és cada vegada més exigent i creix el percentatge de persones que tenen en compte el factor ambiental per triar a quines empreses comprar o contractar. De manera especial en les generacions més joves, que són una petita part dels clients del present però la major part dels clients del futur de la teva empresa.

A VALL entenem la sostenibilitat com una proposta de valor. Per això fabriquem naus desmuntables sostenibles que ajuden les empreses a reduir la seva petjada de carboni.

Què és la compensació de la petjada de carboni de les empreses?

La compensació de la petjada de carbonio és el procés i el conjunt d’accions per les quals les empreses ajuden a neutralitzar la petjada de carboni de les seves companyies compensant les emissions d’aquells processos que són difícilment descarbonitzables.

Reducció de la petjada de carboni i compensació d’emissions: el tàndem perfecte per a una companyia més sostenible.

Compensar la petjada de carboni de la teva empresa és tan important com les accions per reduir les seves emissions de manera directa. Ambdues tenen la mateixa finalitat: ser una companyia més sostenible i avançar en el camí per ser una empresa amb emissions de carboni neutres.

Accions com promoure la cultura sense paper a l’oficina, apostar per la mobilitat sostenible i reduir el consum energètic són importants. Reduir la petjada de carboni de la teva empresa amb l’ajuda de naus desmuntables és una possibilitat que et pot interessar.

Però, de vegades, no n’hi ha prou perquè en el càlcul d’emissions de la companyia el saldo encara és negatiu. Això passa quan els processos que no es poden descarbonitzar actualment són rellevants. I també en aquells casos en què durant la transició cap a la descarbonització es vol ser una empresa ambientalment responsable i treballar per un món més lliure d’emissions de CO2.

És aleshores quan cal prendre accions per compensar la petjada de carboni de la companyia per arribar a un nivell d’emissions neutre. Contribuint a prendre mesures o invertint en projectes que permetin compensar les emissions de gasos d’efecte hivernacle que encara la companyia no pot reduir.

Escollir proveïdors sostenibles.

Comptar amb proveïdors sostenibles per a la teva empresa t’ajuda a reduir la petjada de carboni de la teva companyia. A més reducció de la petjada de carboni, menor és la necessitat de compensació.

Apostar a nivell intern i extern per la eco-logística, escollir carpes industrials amb una excel·lent eficiència energètica, tenir en compte el factor ambiental a l’hora d’escollir proveïdors dels productes que necessita la teva empresa, són possibilitats a tenir en compte.

Prioritzar en la subcontractació d’empreses aquelles amb solucions més sostenibles i una menor petjada de carboni o escollir companyies de transport sostenible per als viatges de l’empresa són accions fàcils d’aplicar que ajuden les empreses a arribar a un nivell d’emissions neutre.

Cómo compensar la huella de carbono de tu empresa

Com compensar la petjada de carboni de la teva empresa: exemples, oportunitats i idees.

Treballar en un enfocament zero emissions es pot abordar de diferents maneres. La bona notícia és que moltes accions són perfectament i totalment compatibles entre si, i juntes contribueixen a aconseguir una empresa més sostenible.

A més, faciliten mostrar al públic els avenços en aquest sentit per millorar la imatge de la companyia i ser percebuda com el que realment és: una empresa ambientalment responsable.

Calcular i registrar la petjada de carboni de l’empresa.

Per arribar a un punt d’equilibri teòric entre la quantitat de diòxid de carboni generat en l’activitat empresarial i la quantitat de CO2 compensada gràcies a un projecte finançat, primer cal realitzar els càlculs pertinents per saber quant ha de compensar cada companyia.

Els governs de la UE i també en alguns dels països fora de la Unió Europea compten amb mitjans per al registre de la petjada de carboni per a un compromís més ferm i una major transparència davant del públic.

La compra de bons d’emissions de CO2 i la participació i inversió en projectes mediambientals són les principals formes de compensació d’emissions per part de les empreses.

Compra de bons d’emissions de CO2.

Els bons de carboni són un mecanisme internacional que ofereix incentius econòmics perquè les empreses contribueixin de manera real i efectiva a la millora de la qualitat mediambiental.

Existeix un mercat legal de bons de carboni o crèdits de carboni pels quals empreses i governs poden pagar per finançar projectes que emeten bons de carboni.

És a dir, la teva companyia pot pagar per bons de projectes que ajudin a compensar les emissions de la companyia, a fi d’arribar a l’equilibri zero entre emissions generades i accions per capturar emissions de CO2 o per a la reducció global d’emissions.

Invertir en projectes mediambientals per compensar la petjada de carboni de les empreses o crear-los propis.

Aquests projectes poden ser de diferents tipus, sent els més habituals:

  • Restauració del sòl per afavorir la pràctica agrícola o de silvicultura més sostenible.
  • Reforestació de nous espais, en terrenys adequats. Alguns municipis sobretot en l’àmbit rural disposen de sòl públic però no tenen mitjans econòmics i humans per a la seva reforestació. Però també poden ser sòls privats.
  • Reforestació de zones degradades o incendiades a fi de restaurar aquests ecosistemes i aconseguir noves masses forestals que ajudin a capturar les emissions de CO2.
  • Conservació de les masses forestals per prevenir la seva desforestació.
  • Projectes d’investigació de pràctiques agrícoles innovadores que ajuden a aconseguir la neutralitat climàtica.
  • Energies renovables per contribuir a la mitigació d’una de les principals causes que generen el canvi climàtic.
  • Investigació i implementació per a l’ús racional i eficient de l’energia.
  • Projectes per millorar el tractament de residus orgànics i reduir la generació de gasos d’efecte hivernacle durant la seva descomposició.
  • Conservació i restauració de sumidors naturals de carboni blau en el medi marí

Carles Vall General Manager

Fonts:

https://www.miteco.gob.es/es/cambio-climatico/temas/registro-huella.html

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/es/ip_24_885